Laatste nieuws

17 januari 2020

Staking op 30 en 31 januari 2020

Beste ouders/verzorgers,


Zoals u wellicht bekend is, hebben de vakbonden het onderwijspersoneel opgeroepen om 30 en 31 januari a.s. te gaan staken.

Het schoolbestuur Openbaar Onderwijs aan de Amstel waar uw school onder valt, steunt samen met nog veel andere Amsterdamse onderwijsbesturen deze staking.

Het werk in onze scholen staat onder druk.

De lerarentekorten in heel Nederland, vooral in Amsterdam, leiden dan ook tot een groeiende werkdruk bij het personeel.


Voor leerlingen, uw kinderen, kan het betekenen dat schooldagen uitvallen, de leerkracht soms niet de vereiste opleidingen heeft, of er veel verschillende gezichten voor de klas staan. Momenteel zijn er ongeveer 375 vacatures in het Amsterdamse basisonderwijs verdeeld over 220 basisscholen. Het aantal vacatures is niet op elke school gelijk, maar we zien het aantal wel groeien.
Met het extra incidentele geld dat het kabinet in oktober 2019 heeft geïnvesteerd kunnen we de structurele problemen bij lange na niet oplossen. Salarissen in het basisonderwijs zullen
gelijkgesteld moeten worden met die van het voortgezet onderwijs om ons onderwijs ook
aantrekkelijk te houden. Daar komt in Amsterdam nog bij dat het hier heel lastig is betaalbare woonruimte te vinden. De overheid zal daarom echt meer geld uit moeten trekken en mogelijkheden moeten bieden voor noodmaatregelen om leraren in Amsterdam te behouden en aan te trekken.
De Amsterdamse besturen hebben in december en januari samen met leerkrachten, directeuren en medezeggenschapsraden gewerkt aan een (tijdelijk) noodplan dat ze eind deze maand indienen bij minister Slob. Dat gebeurt ook vanuit een aantal andere grote steden.

De twee stakingsdagen wil Openbaar Onderwijs aan de Amstel, net als veel andere Amsterdamse besturen, gebruiken om op scholen te bespreken wat de noodmaatregelen per specifieke school zullen gaan betekenen voor het volgende schooljaar.

Dit betekent dat onze scholen 30 en 31 januari dicht zullen zijn voor leerlingen.

U zult dat inmiddels van uw school gehoord hebben.
Wij begrijpen dat u last ondervindt van deze staking, maar vertrouwen op uw begrip.

De laatste maanden hebben wij van heel veel ouders steun ontvangen. Vaak rechtstreeks naar de leerkrachten en schoolleiders. Daar danken we u hartelijk voor, want het werk dat zij verzetten in deze periode verdient alle waardering. Wij zouden het zeer op prijs stellen als u uw stem ook laat horen richting politiek.

Leerkrachten, schoolleiders en ondersteunend personeel staken, gesteund door hun bestuurders, niet zomaar. Ze doen dat uit zorg voor de kwaliteit van het
onderwijs dat we met elkaar kunnen geven.
Wij hopen u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

Voor schoolspecifieke vragen kunt u terecht bij uw eigen schooldirecteur.

 

Met vriendelijke groet,
Stichting Openbaar Onderwijs aan de Amstel

Marilene Streefland en Herbert de Bruijne
College van Bestuur